REHBERLİK SERVİSİNİN TANITIMI

12.10.2022 705

REHBERLİK SERVİSİNİN TANITIMI

Anaokulu, çocuklara ilk defa okul kavramıyla tanıştıkları, kurallı bir öğrenme ortamını deneyimledikleri, ailelerinden ayrılıp yaşıtlarıyla ve başka yetişkinlerle paylaşımda bulundukları, kişisel becerilerini geliştirdikleri, sınırlarını ve yeteneklerini keşfedip sergileyebildikleri sosyal bir ortam sağlar .

. Öğrencileri oryantasyon döneminden mezun olma sürecine kadar izler.

·         Gelişim süreçlerini denetler.

·         İlgi ve yeteneklerini uygun alanlara yönlendirilmeye rehberlik eder.

·         Olası sorunların üstesinden gelmeleri için kişiye rehberlik eder.

·         Çocuğun psikolojik, sosyal, kişilik eğitim yönünden gelişiminde öğretmen, öğrenci ve veliye rehberlik eder.

·         Tüm bunları okul idaresi, sınıf öğretmeni, veli, öğrenci ve gerekli durumlarda paydaşların yer alacağı ekiple birlikte yürütür.

·         Önleyici ve gelişimsel rehberlik kapsamında, velilere yönelik eğitimler düzenler.

·         Öğrencilere ve/veya velilere yönelik psiko-sosyal, eğitsel, mesleki rehberlik kapsamında bireysel veya grupla görüşmeler yapar.

Rehber Öğretmen Çocuklarla Nasıl Görüşme Yapar,Onlarla Konuşur mu?

Çocuklarla görüşmede konuşmaktan daha etkili olan şey "oyun" dilidir. Dolayısıyla görüşmeyi daha etkili kılan çocuklarla  oynanan oyunlardır. Seçtiği oyuncak, girdiği roller veya dağıttığı roller görüşmede büyük önem taşır.

Bazen de resimler çocukların dili olur.

Rehber Öğretmen Çocukları Nasıl Takip Eder, Çocukların Gelişimleri İle İlgili Nasıl Bilgi Sahibi Olur?

Rehber öğretmenin çocukları tanımak için kullandığı en önemli araç "Gözlem"dir. Buna ek olarak çocukların yaptığı sanatsal faaliyetler, ebeveynin doldurduğu tanıtıcı formlar, ebeveyn veya çocukla yapılan bireysel görüşmeler, sınıf öğretmeninin gözlem ve görüşleri, öğrencinin gelişim durumunu gösteren ve sınıf öğretmeni tarafından doldurulan formlar, rehber öğretmen tarafından uygulanan envanterler aracılığı ile çocukların gelişimi takip edilir.

REHBERLİK SERVİSİ